Jeśli twierdzisz, że ocet jabłkowy jest niesmaczny, to znaczy, że nigdy w życiu nie piłeś prawdziwego octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy produkowany jest, jak sama
nazwa wskazuje, z soku jabłkowego. Powinny być stosowane jabłka, które
mają śladowe ilości pestycydów, czyli te najmniej pryskane.
Pestycydy mają bezpośredni
szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, co potwierdzono wieloma badaniami
naukowymi. Jeżeli w organizmie człowieka przez długi czas utrzymuje się
wysokie stężenie pestycydów, nasilają one procesy rakotwórcze, zaburzają
działanie układu nerwowego oraz wpływają na proces tworzenia hormonów.
Jednym słowem – wyrządzają wielkie spustoszenie.
Ocet jabłkowy, który jest
wyprodukowany z takich jabłek o wysokiej zawartości pestycydów nie
pomaga, tylko szkodzi. Kolejną sprawą jest sam proces produkcji. Tylko
wtedy możemy mówić o wysokiej jakości produktu, kiedy przebiega on w
sposób naturalny, powolny i długotrwały, dochodzący nawet do kilkunastu
miesięcy.
Ocet powinien być naturalnie mętny,
a więc nie klarowany. Tylko taki wytwarzany jest w sposób naturalny.
Klarowane odmiany octu są tanie, ale zawierają mało cennych składników.
Treściwy ocet jest ciemny i mętny. Nie należy się sugerować powstającą
na jego powierzchni pianką czy osadem na dnie, ponieważ to świadczy o
jego wysokiej jakości
Natomiast trudno mówić o jakości, gdy jedna ze współczesnych metod produkcji octu jabłkowego charakteryzuje się bardzo dużą szybkością. Fermentacja zakończona jest już po 24 godzinach, a ocet jest butelkowany po trzech dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz