Nie wszystkie octy są bogate w
składniki odżywcze jak naturalny ocet jabłkowy wytwarzany za pomocą
powolnej i długotrwałej metody. Przyśpieszanie procesu produkcji przy
pomocy np. specjalnych bakterii octowych powoduje, że ocet zostaje
pozbawiony jakichkolwiek właściwości.
Faktem jest, że najlepsze octu jabłkowe
poddawane procesowi fermentacji w drewnianych beczkach, w których
dojrzewają co najmniej przez pół roku. Tylko wtedy można osiągnąć
idealny smak i uzyskać wszystkie pożądane właściwości.
Ocet posiada te same kluczowe składniki
odżywcze, co produkt, z którego został wytworzony, jednak podczas
procesu fermentacji pozyskuje dodatkowe składniki odżywcze, np. enzymy i
aminokwasy.
Wiele osób uważa, że to właśnie naturalny
proces fermentacji i produkcji odpowiada za różnorodne zdrowe
właściwości octu jabłkowego.
Wysokogatunkowy ocet jabłkowy Ojca Mateusza – dojrzewa od kilku do kilkunastu miesięcy.
2 komentarze:
dobry tekst na temat jakości na produktów w naszych sklepach. za dużo dziadostwa jest na półkach.
wszystkie soki są mocno rozcieńczone z wodą z dodatkiem kilogramów słodzików. a i jeszcze jedno… miąższ w soku to zazwyczaj kapusta…
Prześlij komentarz