Nasi przodkowie stosowali ocet
jabłkowy na różne dolegliwości, np. zaparcia, zgagę, wzdęcia czy
przeziębienia zaprawiając ocet miodem. Ponieważ ocet jabłkowy działa też
antybakteryjnie i przeciwzapalnie, stosowano go dawniej również w
gojeniu ran.
We współczesnych czasach prawdziwy ocet
jabłkowy nie stracił nic ze swych cennych właściwości – nadal korzystnie
wpływa na cały organizm.
Można śmiało stwierdzić, że cechy octu jabłkowego można zaliczyć do skutecznych środków nowoczesnej pielęgnacji zdrowia.
Naturalny i rzetelnie wyprodukowany ocet
jabłkowy zawiera m.in. żelazo, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód,
fosfor, siarkę, krzem, witaminy: A1, B1, B2, B6, C, E, P oraz
prowitaminę beta-karoten.
2 komentarze:
Ile ciekawych informacji – nie wiedziałam :D
Bardzo ciekawe i przydatne informacje :)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz